+ Dengan nama Allah +

Dan orang yang sabar kerana mencari keredhaan Tuhannya, mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami nafkahkan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan, serta menolak kejahatan dengan kebaikan, orang itulah yang mendapat tempat kesudahan yang baik.
Surah Ar-Rad : Ayat-22

Monday, April 20, 2009

Buku dan Masa.

Pesta buku pastinya bagaikan syurga bagi ulat buku seperti saya. Sejak kecil saya memang suka membaca dan bercita-cita ingin memiliki sebuah perpustakaan peribadi yang sangat besar dan penuh dengan buku. Namun, malangnya, demi masa yang sentiasa beredar, hidup yang selalu berganjak dari setapak ke setapak, akhirnya keghairahan saya terhadap buku semakin pudar. Kenapa? Adakah saya sudah tidak suka membaca? Adakah saya tidak cintakan buku seperti dulu kala, atau adakah saya sudah berubah menjadi Hasniza yang berbeza? I dont have any clues.

Sabtu yang lepas, dalam masa 15 minit, saya sempat membeli 4 buah buku, antaranya buku Salahudin Ayubi dan juga Aku Terima Nikahnya. Dengan terbelinya buku-buku ini, menambahkan lagi koleksi di rak buku saya...koleksi buku-buku yang tidak terbaca. Aduh~ rupanya banyak lagi buku yang belum sempat saya khatam, antaranya deretan novel Cecelia Ahern, buku sejarah King Arthur, Tips Cemerlang Dari Al-Quran dan lain-lain. Banyaknya buku yang tidak sempat di baca...kenapa?

Mungkin kerana kehidupan di alam pekerjaan ternyata sekali jauh berbeza dengan kehidupan semasa belajar, kalau waktu belajar, kelas tak semestinya 7 hari tu penuh kelas, dalam seminggu kadang-kadang 4 hari saja kuliah. itu pun jarang yang full dari 8 pagi stret ke petang..ada, tp tak selalu..jadi, masa santai lebih banyak, so bleh gunakan untuk buat apa2 yang patut.

Dah keje ni, untung kalu bleh balik lepas ofis hour, time recession sekarang ni ok la juga boleh balik awal, kul 6..tapi selalunya, selagi matahari tak terbenam, mmg mimpi bleh balik umah. Stay kat ofis sampai 1 atau 2 pagi pun ada...balik umah dah penat, kalau mood ok, masak, mandi, rehat jap, tgk tv, then terus tdo..selalu gini laa..dan weekend plak masa untuk family. ada saja aktiviti, jadi, bila masa saya untuk manjakan diri dengan aktiviti kegemaran? =(

Dan sebab kedua kurang membaca buku adalah, kumputer/laptop dan internet~~ erk...no komen, haish~~

8 comments:

UkhwAh said...

ekeke..
tora datang lagi!
ceq kan setia ngan makNgah!ekeke..
xda air ka makngah?juh jln ni.setapak tu xpa dekat ja!hehe..

ceq pun sama jarang juga dapat bca. Buku2 yg beli pun xhbs2 baca tapi buku aku terima nikahnya dah habis!
50 pges dalam satu jam semasa dlm bas otw blk umah!haha baru beli terus baca!huhu..

Letak buku sebelah katil. Set mind dalam sehari sekurang2nya satu pages.Sikit2 lama2 jadi bukit!ekeke!!

sayang makNgah!

daa..nnt ceq dtg komen lg!

AsNiza said...

sayanggggggg atul banyak2, hehe..
mlm td on9, nmpk atul n nisa on9 tp sedihnya tk dapat tegur..isk3..(kalau tegur mmg tau tk leh kejap, hahaaha)

okies, nk guna petua atul gak laa..akak beli buku ATN gaks! pertama kerana atul..kedua kerana..kerana..kerana...

ya Allah, tunjukkan aku jalan.

UkhwAh said...

terima kasih (muka merah padam)hehe.

buku tu memang best kak!hehe..
tiap kali baca sengih sorg2 n sempat juga berangan..is3 ustaz hasrizal kan doc so cabaran yg dia lalui mungkin jg akan ceq lalui :( tapi nikah dgn ustaz tu no comment..
berserah hanya kepada-Nya..(merah padam lagi)hehe..

Aminn..(aminkan doa akak) ^_^
semoga Allah mempermudah dan memberi petunjuk apa yg terbaik.
InsyaAllah!!

Semangat!!semangat!

sayang akak sgt2!!

AsNiza said...

Honestly, akak susah nak terima kenyataan, "cinta tanpa keluar makan, tanpa SMS, tanpa surat"

Isk2..sebab kedua kenapa akak beli buku tue,dan nyesal sgt sbb lambat beli, ekekeke..

Dr atul ngn ustaz mana la agaknya yer..T_T

M A S R U R A H said...

Salam akak...
wah akak pun peminat Cecelia Ahern...
best2 buku tu..
mas dh ade sume buku die..alhamdulillah..hehehe...
ala yeke, akak baru beli buku ustaz tu..nape xbli 3 skligus..rm50.00 je..
best jgk buku kedua tu Bercinta sampai ke syurga...heehe..bab cinta cepat je ye..hahaha...

AsNiza said...

lor...yeke rm50 ke? aiyak...ruginya tak tau aritu, isk2..ni yg kuciwa nih..

akak ada 3 buku Cecelia Ahern,TETAPI, u kno what..akak tkde pun buku P/S i love u..huhu...sabar neh~

M A S R U R A H said...

alahai akak...

PS I love You la wajib bce dulu haha...menangisla akak nnti..hehe

tu la, rm50.00 je.kat booth galeri ilmu.

AsNiza said...

tu la pasai....cmne leh terlepas ntah..isk3..skang duk baca if u could see me now..tak abis2 lagi, tkde masa..huhu

rasa nk g beli lagi laa...mr 50 tu..mna nk dpt..ekekek..sape nk Aku Terima Nikahnya? Lelong..lelong..satu RM30,'diskaun'..lol