+ Dengan nama Allah +

Dan orang yang sabar kerana mencari keredhaan Tuhannya, mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami nafkahkan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan, serta menolak kejahatan dengan kebaikan, orang itulah yang mendapat tempat kesudahan yang baik.
Surah Ar-Rad : Ayat-22

Monday, August 10, 2009

DK1: Memori Terindah [Update Pic]



Bismillahirrahmanirrahim..

Demi tidak mahu mengecewakan mereka yang ingin mengambil tahu cerita dan kisah yang berlaku sempena DK1, di sini saya menulis sedikit sebanyak (masyitah, kali ni betul tak tipu, hik3)

Saya bersama Nisa' bertolak dari bilik Nisa' kemudian singgah menjemput Fatin dan Intan. Janji ngan Im aka presiden kat gate utama jam 7.45 pagi tapi saya lewat 5 minit. Sorry bos! Sebaik saja tiba di gate, kami meluncur laju. Hish. Mengekori motor di hadapan, laju sungguh beliau merempit, almost 90km/hr tuh, haish~ itu konvoi, kalu sorang2 tak tau la bape km/h beliau pecut. Beza sungguh ngan Syawal, asik hilang di belakang saja makan asap keretaku jika beliau mengfolow daku, huhu~~

Sebaik tiba di Masjid Usamah, Wangsa Maju, kami disambut oleh Pakcik Lisam, ceria dengan senyuman yang manis di pagi hari, berbaju melayu merun.. mungkin sedang menanti calon-calon zaujah beliau maka beliau tiba sungguh awal, ^_^

Baru saja parking, NurQolbi pula tiba.. beliau dihantar oleh ibubapanya, comey saja orangnya.. asik tersenyum dan kelihatan takut2 terhadap daku, haha.. konfem fobia dengar nama AsNiza, haish.. tak garang pun kan? akak baik je kan? kan? ehe~

Pastu seterusnya tibalah Nur Suhana, bersama Fiq dan Ummul.. kemudian rombongan Masyitah ketika saya keluar sekejap menjemput Aqilah di Stesen LRT, perkarangan masjid mulai di penuhi krew-krew iluvislam. Alhamdulillah.

Sekalung penghargaan untuk semua yang hadir.. to all, thnx for everything.. syawal, wann kata awak amek gambar menara kami tak clear, sabotaj eh? isk3.. mentang2 bangunan die tempang dapat no last, hahaha...

Kami grup 2 yg best, masyitah, intan, fatin, ummul, adibah, akmal, dr cinta raimy, kaunselor dhany, firdaus (sori klu ter miss..lupa nk kire stu grup bape owg, haha. Tugasan kami adalah membina sebuah bangunan yang paling tinggi, paling lawa dan paling kukuh. Masa yang diberikan adalah 30 minit.

Sangatlah lawak para kami ini membina bangunan menggunakan straw, cawan kertas dan kertas surat khabar.... duk fokus ngan foundation, banyak ambik masa.. kata engineer tak bertauliah foundation/platform mesti kukuh, stabil sebab nak support semua bahan-bahan lain supaya tinggi, lalu bertungkus lumuslah jejaka2 siapkan platform, ehehe.. mantap.. idea Intan buat rakit pun sangat mantap.. syabas2..idea Masyitah hubungkan straw juga berjaya meninggikan menara kami. hik3..

Memandangkan kami tiada planning yang baik, main buat jer dan agak kelam kabut. Ada juga yang blur tak berbuat apa sebab tak tahu nak buat apa, haha, sabar neh~ group lain dah nampak rupe menara tapi kami lum ada apa2..baru duk buat platform/tapak..

Akhirnya, masa diumumkan tinggal lagi beberapa minit,jadi kami mula kelam kabut salotap je apa yg ada. ahaha...lawak giler, main sumbat je straw yg ada, nak abiskan gak semua bahan.. tercucuk cacak sana sini. terkeluar sana sini..adus, serius huduh..nak gelak guling-guling je rasanya..

Idea sape ntah yang mantap, balut lak ngan paper. kemudian salotap tak ingat...tak sempat siap lak tu 'skirt' renda-renda.. maka kertas itu terbang-terbang ditiup angin..straw tercucuk keluar.. serius lawak giler bangunan kami.. tak leh tahan nak gelak..lawak sungguh ngan sesungut dan kepala mickey mousenya.. huhu..

However, kami respek lawyer aka konselor kite, Encik Dhany yg terer menggoreng.. Masa presentation, beliau dengan muka selambanya beri nama bangunan kami adalah 'bangunan rimba'. Memandangkan dah banyak sangat bangunan lain yang semuanya lawa dan canggih, maka kami mengambil pendekatan yang berbeza, unik dengan mengambik konsep hutan sebagai tema. Lebih mesra alam sekitar katanya.

Straw yang terkeluar berceracak adalah melambangkan akar yang memang selalunya berserabut.. sesungut yang paling tinggi pula adalah melambangkan sifat semut yang sentiasa rajin dan gigih berusaha. Selain itu, sesungut itu juga berfungsi untuk memastikan pekerja kami mendapatkan info yang terkini dari serata dunia, canggih tak?

Eerm, kertas yang tak sempat nak di soletap tu pulak, adalah tingkap yg sengaja dicipta begitu. Kerana kami mesra alam sekitar, kami selalu kurangkan penggunaan aircond. Bila aircond ditutup, tingkap tersebut akan dibuka untuk mendapatkan udara luar yang segar.. huhu~

Dan banyak lagi gorengan beliau yang sangat best dan mantap. Memang ciri-ciri lawyer dan kaunselor ada pada beliau, syabas aja lah ^_^

Setelah selesai presentation, keutuhan bangunan kami di uji dan ternyata... yesss!! semua bangunan tumbang kecuali Bangunan Rimba, dengan itu kami secara sahihnya terlantik sebagai juara, best nyer...................... dah la seronok duk gelakkan bangunan sendiri, best sangat.. ^_^

Hurmm.. apa2 pun. semuanya memanggggggggggg best semalam.. grup lain pun best gak walaupun ditanya apa nama banguna, tup-tup ada menjawab 'Anwar', huhu.. Ketika sesi takruf, kami bermain permainan sarang labah2 (Al-Ankabut) pun best gak..kesian Aina jadi 'cicak'.. tangan beliau bukan saja dicakar ketika mereka yang lain sedang mempertahankan sarang labah2, malahan ada yang tergamak menggigit jari beliau, haha.. mesti orang tu pun lupa jari kiri ke kanan, hik3.. eewww... cian2.. sabar yer Aina, kamu memang mantap!! ^_^

Sebelum berundur, ada alu-aluan dan penghargaan di sini;

to arisha walo pun kamu tak dapat datang, tapi thanx yer.. akak ambik TIGA.. hahaha..sambil kemas sambil kebas, lalalala~ untung jadik org last ^_^

to lisam matamu yg merah menggegar perasaan daku, haha.. kesian je tgk cam apa jer, haih.. leh lak tu ckp pernah tdo time bwa motor, mana la kakak mu ini tak risau.. haish..

to suhana, tkde rezeki tuh.. suh ila buat lagi.. tak pun buat sedirik, beli je yg dlm paket tu, bancuh letak air dan susu cair ikut sukatan.. acu tanya brand apa ila guna.. ramai yg suka dadih semalam.. ustaz raimy makan ntah bape bekas, hahah~ kan dah kantoi.. lalala~ =p

to event team, tahniah kerana menjayakan program ini dengan jayanya.. azlan, aina dan wann. juga lisam sbg mc, dan syawal sbg tukang baca doa.

to Imran Koyube, thnx for sharing and kesudian melayan kerenah dan soalan kami.. Tolong kemas masjid pulak.. ngehehe.. macam tak sesuai je nak bahasakan akak lagi, beliau lebih matang , haish~

to aman, akak semalam balik lalu jalan Mahsing pun.. lalu umah kakak kat Kg Melayu Subang.. Tapi tak dapat singgah sebab hantar Puteri n Asma' balik uitm n seksyen 2.. siapakah calon aman? yg pakai furdah tu eh.................................... huhu.. tk baik tau suspen2.. ke orang johor? adeii.. busy body je akak nih, haih.. abaikan saje, hik3..

to adik2 wakil sekolah, tahniah kerana berjaya melangkahkan kaki sampai ke masjid usamah, berprogram sama2.. aqila dan najah. mujahidah_92 dan nurqolbi . gud luck SPM 09 yer... ^_^

to fizah jugak.. wah.. best nye dpt jumpa yg sama2 dah keje, ehehehe.. nnt jumpa lagi yer..

to surinah.. sedap mcm biasa kek batik su.. keje leklok yer.. insyaAllah jumpa lagik..

to rosniza.. kali ni pun tak sempat sangat bermesra dengan kamu, haishhhh.. dh banyak kali jumpa tapi tak sempat beramah mesra, kesian kita kan =(

to ain.. ini pun kali ke dua kita bertemu, first time kat pwtc, moga sukses yer kt intec, dan kalu fly nnt jgn lupa kami ekk..sob3..='(

to adik2 mods dan dr cinta serta kaunselor.. ustaz raimy, dhany, ila, puteri, nisa, asma', lisam, malas nak komen, dah selalu komen/bebel dah...lalala~

to akmal.. wah.. akak ingatkan nak ajak akak aka mak tiri ni gaduh kat DK1.hik3.. pendiam dan sopan santun orangnya.. tak sampai ati pulak akak nak ajak kamu bergaduh.. tak sangka lak kena satu grup... best dapat kenal.. nice to know you ^_^

to firdaus..pernah jumpa kat B2B, tp masa tu kejap jer, tak sempat bertegur sapa.. kali ni satu group bina bangunan leh la kenal2..

to raimy.. ustaz pun pandai gak wat bangunan, bagus2, thnx jadi tuan rumah, tlg kemas2 masjid setelah disepahkan oleh kami, sorry juga.. ^_^

to aldinous.. huhu..sorry tk dapat nk anto p stesen lrt.. ingtkan korang meeting gak, so selamba je akak meeting ngn mods dulu, lenkali la yer..

to intan n fatin, insyaAllah lenkali jumpa lagik.. best tak jalan2 ngn kete kecil warna merah akak? haha..seronok kenal korang..^_^

to ahyana dan adibah.. alhamdulillah ada jodoh untuk kita bertemu kali ni.. harap2 ini bukan fist n last, lenkali jumpa lagi eh..

to zarina.. first time jupe kt B2B, second time jumpa akak ambik awak kat stesen bas shah alam, and this is our 3rd time.. comey n cute jer, haish.. akak ada 2 org adik lelaki, nak jadik adik ipar akak tak? hehe

to ummul.. ni second time jumpa.. first time kat b2b..insyaALLAH lenkali jumpa lg eh..

to fiq.. ini pun second time.. first time kat muktamar pas.. tp beliau lupa padaku, huhu~ sedih............ sob3.. masih sama seperti dulu, pendiam dan tak banyak bercakap.. misterious gurl, hik3..

to sape lagi eh? syawal nak jugak ke? haish.. bawa karipap tp pagi2 lagi dah makan 4 biji, isk, buruk siku.. ntah bape kali suh sikat rambut, bukan nak dengar, haish..

Dan kepada semua lah..sori klu ter miss sebut nama.. terutama krew lelaki. mohon ampun maaf yer..^_^

Pendek kata, korang memang best. semoga ukhwah yang terjalin kerana Allah ini akan terus utuh dan harum mewangi... InsyaAllah, kite jumpa lagi pada B2B akan datang yer, insyaAllah..

Akmal (di import dari UK) sedang membina foundation.


Encik Dhany sedang 'menggoreng' dengan begitu mantap! Tengok.. huduh kan bangunan kami... hik3.. lawak2.. gelak guling2 tengok bangunan sendiri..
"Menara Rimba" nama di beri ^_^


Encik Azlan sedang menguji daya tahan bangunan kami dan ternyata!! Kami teguh, utuh, kental, mantap, waja, stabil dan sebagainya.. he he he.. dont judge the book by it's cover yer.. rupa saja huduh, tapi dalamannya mantap ni..


Group 2 yang best!
Dari kiri depan: Ain, fatin, intan, masyitah, x, ummul
Dari kiri belakang: Adibah, firdaus, dhany, akmal, raimy


Kami yang hadir..^_^
Tak leh sebut nama sbb ada sorang tak tau sape.. tak mau ada yg terluka hati..
Btw, jom tgk kepala aman.. senget selari dengan anak dara di belakangnya, pakat eh?? hik3..


Penat beraktiviti, kita makan dulu! Macam2 ada, alhamdulillah rezeki nie ^_^


Kepada sesiapa yang tanya saya bawa apa, ini jawapanya.. hehe.. sape ambik ceri lagi satu? ^_^ Kek ni laju je abis, puding roti kurang mantap, kesian saja tengok tak laku, sob3..


Okey, sekian laporan untuk kali ini. Gambar di ambil dari SINI. Mana salah atau silap, mohon maaf yer..

Wassalam. ^_^

19 comments:

UkhwAh said...

salam..

adeii sakit perut duk gelak ni,
lawak2.tak tergmbar betapa meriahnya dan betapa kukuhnya ukhwah yg terbina..

Alhamdulillah, smg berkekalan dlm rahmat dan perlindungan-Nya, aminn..

atul dpt baca nama2 ja, tak tergmbar orgnya.Mudah2an suatu hri nnt ALlah pertemukan kita pula.iA (sengeh2,mcm la ceq brani!wahaha!)

kak, nanti hari jadi syawal bg hadiah sikat+ minyak rambut kat dia..wakaka!

macam2 ragam, macam2 kegembiraan. Saya bersyukur dpt mengenali anda semua!ALhamdulillah, lindungilah mereka, saudara2ku ya ALlah,dan berkatilah ukhwah kami,aminn..

ikhwana syuhada said...

banyaknyer to ...tapi to ikhwana mane?

AsNiza said...

:: atul..

harap2 lenkali atul dapat la join, isk3..apa apa aktiviti tak pernah ada atul, sedih tau.. yg ada cuma sms.. adeih... sedih sungguh, sob3..

atul gelak kat sana, akak ni lagi la rasa nak gelak guling2. hik3..sib baik kat masjid, ada krew adam pulok, duk menahan gelak punyala susah, haish..


:: to ikhwana..

hehe.. semoga kita juga dapat berjumpa suatu hari nanti.. semoga ukhwah yang terjalin ini terus kukuh dan mekar mewangi.. sayang kamu gak sis ^_^

UkhwAh said...

isk3, sedeynya..
xpa kak ada jodoh insyaALlah..
tapi xtaw la atul brani ka dak
nk jumpa lg..ekeke..

minta maf skali ya kak,xpernah join prog krew iLi =(

ehe sib bek lagi, kalo x dh lama gulin2 smpai kua masjid..eke..

serius atul terharu baca!mst ni akn jd kenangn plg best!!congrates everyone!kekalkan^^

Wal said...

saya sikat rambut laaaaaaaaaaa.......

~ aman shah ~ said...

Salam akak...
yang pakai furdah?
sapa ek?

orang johor?
sapa pulak dah?
johor jauh sgt kot~~
mcm magnet laa pulak..
kutub utara n kutub selatan~~
huhu

Shauqatul Asrar said...

uwaaa..bestt dapat jumpa akak..haha...pasal leh bayar hutang kat akak...dengan cubit2 akak..hahaha...padan muka..thanks kak hantar puteri ke uitm..hehe

apa pun...best dapat jumpa semua..insyaAllah ada jodoh dan kesempatan kita jumpa lagi..

aman, yang pakai purdah tu wakil ipt uitm shah alam.hehe..sama kolej ngan puteri

FiRdAuS said...

salam kak asniza? skadar nk tanye, umur akak berape? sbb mase prog, kak bahasakan diri akak? saye 26thn... kak dh 27thn ke ats ker...

ok2, tu jer nk tanye...
yg lelain, trimas pd sume terutame group no.2 heh! :D

AsNiza said...

:: atul

golek3 kuar masjid? huhu~kalah heroine hindustan nih. hik3..

jasadmu tiada tapi rohmu di situ sis ^_^

sedih jer baca sms atul time beraktiviti, sob2...nampak sangat atul tak senang duduk duk kenangkan kami berama2 berakiviti.. sabar yer sis, doakan kita akan ada peluang gak utk sama2 lalui pengalaman cmni, insyaAllah..


:: syawal..

lalalala~ tak nak dengar, buktinya rambut beliau kusut leh tgk gambo di atas, dah ada gamba kn dah terbukti, eheh


:: aman..

kutub utara dan kutub selatan jawapannya menarik, kemas2, lalalala~ akak suspect seseorang, rasanya cam leh agak jer, tp tkpelah.. tunggu aman bisik sedirik kt telinga je la.. tk pun tunggu kad ^_^


:: puteri..

akak pun cubit puteri gak kan, kan? tp tkde isi, haha.. susah tul nak cubit tulang, hik3.. joke..


:: shearer..

akak main pukal jer, senang skit akak sekali harung, haha~ neway, betul la kot tekaan kamu itu ^_^


to all..

thanx yer, for everything..

sekadar peringatan said...

salam.
kak penat sgt ea?
alahai,ciannye.Rehat2kan dri juga ya.
hee~
sebabnye
id sy yg sbnarnye mujahidah92 bukan mujahidah_90.
pastu yg norqalbi tu najah bukan jannah.
huhuhu
seronok dapat kenal akk.
:P
p/s:aqila izzaty

AsNiza said...

:: aqila..

hehe.. thx betulkan,sorry tersilap fakta, huk2..nnt akak edit, thnx yer..

sayang kamu sih ^_^

Wal said...

makngah saje wat spekulasi kan.

sikat dan minyak rambut adalah menjengkelkan.

hahahaha~

zarina dee zhalilah said...

salam.. akak, akak ada 2 je adik, ina ada 4 abg..hehehe
dok comei mana,,pnjam jer dr Allah..ye dok?

Lisam said...

jadi orang last la komen kt entry ni..
besenye berebut nak jd pess person komen...
ngee...

cite yang menarik walopon banyak duk puji grup sendiri jer...

AsNiza said...

:: syawal..

akak ada penyelesaian lain klu tk nak sikat ngn minyak rambut.. hehe..botakkan kepala anda..lalala~ =p


:: ina..

errkk.. abang die lg ramai ar, kalah ar akak pasni, cabut~!!


:: lisam..

belum last lg, nih ada lg ni org komen, hik3..

mesti la cite pasal grup kami jer, sbb kami kan best..hik3

FiRdAuS said...

agak2 nye logo israel tu mmg dh terpikir2 nk wat ker heh! :D sape leh nye idea tu huhu! :P sori yer...

heh! :D

caliph of Allah SWT said...

salam,
k.asniza.
=)

sgguh panjang skli entry akk..
Alhamdulillah,
dpt bc semua..comey btul la akk nih..^_^

akk tak baik, tp akk SGT SGT SGT BAIK..:)
hi3

syukran kasir,wlaupn prtemuan yg sgt singkat, njh ttp ingt akak2 semua..ukhwah yg trbina sgt indah.
smoga tautan ukhwah kte berkekalan hngga ke syurga.
rindu nk jmpa akk lg..
tp takut la tgk akk..fobia..hehe

uhibbuki Fillah abdan abada..
insyaAllah..
=)

~ aman shah ~ said...

A ah mak ngah...
memang pakat tu sengetkan pala tu...
jgn jeles yaaa...

haish~~
sapa plak yang bermain2 dlm minda akak tu ek?
rasanya...
CONFIRM salah kot...
huhu

bisikan hati said...

sob2sob2..jeles arr tgok korang...
huhu...xbaek tuu..wat jeles jer..