+ Dengan nama Allah +

Dan orang yang sabar kerana mencari keredhaan Tuhannya, mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami nafkahkan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan, serta menolak kejahatan dengan kebaikan, orang itulah yang mendapat tempat kesudahan yang baik.
Surah Ar-Rad : Ayat-22

Sunday, August 1, 2010

3 Idiots

Alhamdulillah, saya berkesempatan menonton filem 3 Idiots. Suatu kisah biasa namun digarap dengan begitu cemerlang menjadikannya suatu fenomena yang sungguh luar biasa. Terima kasih kepada adik tersayang, Siti Khairunnisa kerana sudi copy filem tersebut untuk saya, jazakillah sis.

Saya enggan menulis secara detail, bagaimana jalan ceritanya, namun suka saya berkongsi di sini, apa ibrah, mesej, pengajaran, (dan sama waktu dengannya) yang dapat saya cedok dari cerita itu..

From my point of view..

1) Love everybody hate nobody. Berbuat baik kepada semua orang, no matter who she/he is. InsyaAllah, berbuat baik akan di balas baik. Niat yang baik dan hati yang ikhlas juga hanya dapat dirasai oleh hati mereka yang ikhlas dan suci juga. Oleh itu, jangan teragak-agak atau berkira-kira untuk berbuat kebaikan. Mungkin bukan sekarang kita menikmati 'pulangannya' tapi insyaAllah, bukankah Allah itu Maha Adil? Suatu hari nanti, ia akan menjadi pasti. Hati yang ikhlas pasti mengenali hati yang ikhlas seperti jauhari mengenal manikam.

2) Appereciate what u have today. Manfaatkan sebaik yang mungkin setiap peluang yang ada. Sentiasa melihat apa jua musibah/ujian dengan cara yang positif. "Kena tendang keluar pun takpaa... Pi masuk kelas lain carik ilmu kat kelas lain pulak". Don't give up. Keep running.

3) Mind set the limits. "Aall iz well. Semuanya baik-baik belaka. Everything is ok." Aaal iz well~!!
Kita adalah apa yang kita fikir. Bersangka baik adalah baik dan bersangka buruk adalah buruk. Jika kita sentiasa berlapang dada dan berfikiran positif, biar lah taufan sekalipun yang melanda, tidak kira apa jua ujian mendatang, kita tetap jua mampu menghadapinya dengan tenang. Aal iz well. Bila kita telah set dalam minda bahawa semuanya sedang baik-baik belaka, insyaAllah semuanya akan baik-baik belaka.

4) Be what u want to be. Dengarlah suara hati, ikutlah gerak hati. Jangan lakukan apa pun kerana terpaksa. Biarlah kerana cinta. Pilih jalan hidup molek-molek and once u decided, then go for it. No belok-belok. ^_^

5) Dont give up. No matter what, life must goes on. Lari dari masalah (ie suicide) bukanlah suatu penyelesaian yang terbaik. Sebelum buat keputusan yang 'ntah apa2', ingatlah wajah mereka yang kita sayangi, adakah mereka gembira, bertambah gembira dengan apa yang telah kita lakukan? Fight, kalaupun bukan untuk diri kita sendiri, tapi at least, untuk mereka yang kita sayangi.

6) Don't forget to smile and enjoy your life. Tak kira apa jua masalah atau ujian yang melanda, senyumlah... Have fun. Senyuman kita mungkin dapat membahagiakan orang lain. Happy for others.

7) Jodoh dan ajal maut di tangan Tuhan. Semua yang berlaku hanya dengan izin Allah.

8) Jangan meminta-minta daripada selain Allah. Aplikasikan konsep tawakal yang betul. Doa, usaha, iltizam dan tawakal. Jangan mendua tigakan Allah. He always there for us.

9) Friendship and love that money cannot buy.

10) You want to know more? Jom~!! Apa tunggu lagi, sila tengok sendiri filem tersebut, ambil mana yang baik, buang mana yang buruk, to be a better Muslim, with our own way, insyaAllah..

" Give me some sunshine, give me some rain, give me another chance, i wanna grow up once again"






3 comments:

nuraisyaz said...

saya telah menontonnya..memang tidak rugi meminjam masa menonton 3 idiot..kalau sedih,sehingga menitiskan airmata,kalau kelakar,nak tergolek2 pun ada..disebalik cerita ini,pengajarannya sungguh bermakna sekali..saya mennti kalau ada filem komedi malaysia yang setaraf dengannya

Sa'idaH said...

dh tgk jugak..best

Anonymous said...

Patut tulis 'Jazakillah' kepada seorang wanita.